Sveriges mest kompetenta Fjälledare utbildas i Storuman

Fjälledarutbildningen på Storumans Folkhögskola

Fjälledarlinjen är en 2-årig utbildning på fem terminer, två höst-, två vår/vinter- samt en sommartermin. Stort fokus ligger på egen praktik och att bli bekväm med att vara ute under hela året. Terminerna är uppdelade i korta temakurser, de flesta undervisade av externa experter. Utöver det ingår nio veckors praktik och åtta veckor projekttid där eleverna själva väljer vad de vill ägna sig åt.

Utbildningen startade 1979, efter den fruktansvärda Anarisolyckan, och har som syfte att utbilda kunniga och kompetenta guider som kan leda på fjället alla årstider.

Grundstommen i utbildningen är fjällsäkerhet och Fjällsäkerhetsrådets Fjälledarnorm. Övriga inslag i utbildningen är allt från meteorologi till naturguidning och lokal kultur och slöjd.

Jag var en del av den 23e fjälledarklassen som gick ut från Fjälledarlinjen på Storumans folkhögskola. Vi var en brokig skara på 15 personer som tog oss an alla utmaningar som utbildningen bjöd på. Den yngsta av oss 21 och den äldsta 43 och med varierande friluftskunskap och utbildningsbakgrund.

De allra flesta veckor var vi ute på tur någonstans men veckorna med undervisning i Storuman kunde vi njuta av löpturer ut till Luspholmarna, träning på utomhusgymmet eller vintertid längdåkning i långa, välpreparerade skogsspår på andra sidan vägen. Umanbacken är Storumans egen lilla slalombacke där vi förutom att njuta av pudersvängar i natursnö testade vår topptursutrustning på vardagkvällarna.

Storuman är inte stort men det är vänligt och det är lätt att känna sig välkommen!

Motionsspåret i Storuman under en tidig löparrunda

Runt om i landet möter jag ofta folk i friluftsbranschen som också läst på Fjälledarlinjen och pratar väldigt gott om sin tid där. Guider, naturbevakare, hundspannsförare och äventyrare. Många är det som lagt grunden för sin yrkeskarriär på Fjälledarlinjen. För andra kanske det blev två roliga och utvecklande år med minnen för livet.

Kändis som läst Fjälledarlinjen, Johanna Davidsson, Årets Äventyrare 2016. Aktuell med boken SoloSister där hon berättar om hur hon skidade ensam till Sydpolen och samtidigt slog världsrekord i snabbaste prestation. Johanna fastnade för vildmarksmedicin och vidareutbildade sig till sjuksköterska och idag blandar hon upp det yrket med eget äventyrande och guidejobb på Svalbard.

 

TRE HÖJDPUNKTER FRÅN UTBILDNINGEN:

Treveckorsturen – vårvinter i Vindelfjällen med turskidor, pulka och tält som vi fick planera och genomföra själva. En riktig självförtroendeboost i att det går att ha det bra ute på vintern lång tid även när det stundtals är -20 grader och blåser 25 m/sek.

Marsfjällen – klart underskattat friluftsområde! Från Storuman tar det enbart ett par timmar att ta sig hit i bil.

Friluftsdagar med skolorna i Storuman. Vi fick äran att utforma pedagogiska friluftsdagar för grundskolans olika årskurser. Uppskattade dagar och nyttigt att få tänka till kring hur en bäst förmedlar kunskap i första hjälpen, navigation och utomhusmatlagning för olika åldrar.

 

MINA SMULTRONSTÄLLEN I STORUMAN:

Kyrkstigen Storuman – Stensele
Tycker du om att vandra eller springa på tekniska smala stigar så är det här helt rätt för dig! Nära och med flera alternativ på längd så har den fina kyrkstigen mellan byarna det mesta en kan önska sig. Vill du göra en runda och passa på att ta fler höjdmeter på vägen tillbaka till Storuman så kan jag rekommendera att ta skoterspåret från Stensele och komma ut vid Utsikten. Avsluta med att springa upp i utkikstornet, njut av vyn och hämta andan! 

Skarvberget
Storumanbyarna har många fina platser att se. En favorit för mig är Skarvberget i Skarvsjöby (eller Skarven som det kallas). Skarven ligger 16 kilometer från Storuman, en bra cykeltur! Du kan ta dig upp på Skarvberget från flera håll, obanat och brant eller på stig. Väl uppe möts du av en hänförande utsikt över Skarvsjön och de milsvida skogarna runtom. Härifrån syns inte mycket bebyggelse. Uppe på Skarvberget finns också ett vindskydd, en grillplats och ett utedass.

Om du åker till eller från Storuman i samband med besöket i Skarven, glöm inte bort att stanna till vid Stensele rastplats, där E45:an går över Umeälven och beundra vyn där de rundslipade stenarna i forsen badar i det guldgula kvällsljuset. Magiskt!

Hembygdsgården, Luspholmen
I hembygdsgården finns en fantastiskt mysig bagarstuga som du kan hyra tillsammans med vännerna och testa på tunnbrödsbak i klassisk stil – eller varför inte ordna ett eget pizzaparty med riktigt krispiga och goda pizzabottnar?

På hösten är det fullt av lingon och blåbär här. Ta med barnen och plocka eller fyll frysen och gör goda smoothies under det mörka vinterhalvåret.

Bredvid hembygdsgården finns också ett stort vindskydd i gott skick med en eldplats. Ta med älsklingen och grilla och sov ute en natt eller varför inte ta dig en solotur? Sitt ned vid stranden och njut av stillheten och det spegelblanka vattnet.

Text & foto: Amanda Mannervik 

OM FÖRFATTAREN

Amanda Mannervik är innovationsvetaren som flyttade norrut och skolade om sig till fjälledare. Idag bor och arbetar hon i fjällen.

Du kan läsa mer av Amanda på Outside Sweden där hon bloggar. Till bloggen.

Foto på Amanda: Christoffer Holmberg

 

Dela artikeln...
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter