Klättra högt i Storuman

Kyrkberget i  #storumanlapland- en höjdare!

Sommartips-Kyrkberget

Nu vill vi tipsa er om en naturupplevelse som får det att kittla lite extra i magen. Kyrkberget som ligger cirka 26 km väster om Storumans samhälle är en mäktig upplevelse med hisnande vyer över sjöar, skogar och fjälltoppar. Stigen är ganska platt och lättvandrad, men den går bitvis nära stupet så ta det mycket försiktigt!

När vi besökte området var det en frisk vind som blåste bort alla myggor, men vi fick i stället chans att uppleva tornfalkar som seglade i vinden. I den speciella miljön trivs många djur och växter och området är geologiskt intressant. Det finns historier som berättar om både ättestupor och en björngrav i området som härstammar 10 000 år tillbaka i tiden.Vid bergets fot ligger själva byn Kyrkberg som består både av fritidshus och bofasta.

I torrare partier i den anrika skogen breder tallarna ut sig och vissa är så gamla som 300 år. Många av tallarna och granarna bär spår av bränder från svunna tider. Det branta berget syns väl från Storumans samhälle och är något av ett landmärke vid Umeälven. Här slutar och börjar fjällkedjan. Kyrkberget är den sista utposten från fjällen innan landskapet övergår i småberg och skogar. Här har några av fjällkedjans fossiler återfunnits väl gömda i bergets vägg.

Du kör av på skogsbilvägen cirka 1 km efter att du passerat skylten mot byn Kyrkberg om du kommer österifrån. Det sitter röd/vita snitslar vi avfarten åt vänster, samt en träskylt som pekar in mot vägen till berget. Därefter följer du skogsbilvägen tills du kommer till en korsning, där du håller höger och fortsätter vidare mot en vändplan. Det sitter snitslar efter vägen så att det ska gå att hitta rätt parkering. Vid parkeringen sitter det skyltar tydligt markerade där stigen börjar. Stigen är tillgänglig och lättvandrad. God tur!