Swampsoccer - myrfotboll mitt i byn

Varje år i början av juli spelas Sveriges skitigaste fotbollsturnering, SM i Swampsoccer i Storuman.

Varje år i början av juli spelas Sveriges skitigaste fotbollsturnering, SM i Swampsoccer i Storuman. Som mest har 29 lag spelat om SM-titeln, med start fredag kväll och finalspel på lördag eftermiddag. Det är en välbesökt folkfest med musik, underhållning, servering och många andra arrangemang i anslutning myrfotbollen. Till exempel Swampjump (längdhopp)och Swampsprint som torde vara ett av världens tyngsta 400-meterslopp. Turneringen avslutas med en bankett och underhållning på Hotell Toppen.

2004 när SM i Swampsoccer arrangerades för första gången i Storuman så spelades det på en myr vid Norrheden några mil söder om Storuman. På myren hade det skördats torv så det var både lätt och naturvänligt att anlägga planer där. Gunnarns fotbollsklubb vann herrklassen och vinnande damlag hette Trötta Tanter, detta första år..

Men det var tungrott både för arrangörerna och för deltagarna. Det fanns inte el, parkeringsmöjligheterna var dåliga och vid regn och blåst blev det riktigt ruggigt och merparten av logimöjligheterna för deltagarna låg i Storumans samhälle.

Så var gör man? Om inte människorna vill åka till myren så får myren komma till människorna

Inför SM 2009 hade myren flyttat in till samhället. Vid campingområdet grävdes det ut för tre planer. De utgrävda ytorna fylldes med torv som kördes med lastbil från Norrheden och vattnades upp med vatten från Umeälven, ett stenkast bort.

– Det är Sveriges första konstmyr, säger Peder Viklund som var en av de drivande i arrangörsstaben vid den tiden. Han berättar också att det krävdes 125 laster för att fylla planerna med ungefär 50 cm torv, så det blev riktigt kladdigt och tungsprunget.

– Utan stora idéella insatser från ortens entreprenadföretag och ekonomiska bidrag från andra hade vi inte haft råd. Värdet av sponsringen och arbetsinsatserna var cirka en halv miljon. Det blev fantastiskt lyckat, nu har vi en Swamp Arena mitt i samhället, säger Peder.

Planerna ligger nu inom promenadavstånd från samhället alldeles invid campingen där många av lagen bor under speldagarna. Det finns duschar och bastu vid stranden , vilket behövs, som du kan se på bilderna.

Vad händer 2019?

De vanliga matcherna börjar som vanligt fredag kväll och finalspelet går av stapeln under lördag eftermiddag och kväll. SM i Swampvolley spelas parallellt, även det en smutsig hantering.

– Det finns både pub och matservering nere på området. Sedan avslutar vi med en liten gala på Hotell Toppen lördag kväll.

Så det blir som vanligt en smutsig, trevlig och festlig helg, både för spelarna och åskådarna, säger Harald.

Fakta om Swampsoccer
Swampsoccer startade i Finland av skidåkare som ville ha roligare konditionsträning. Detta växte till en sport. Det första VM spelades 1998 i Hyrynsalmi. Som mest har 300 lag från 10 olika länder slagits om VM-titlarna. Att spela Swampsoccer är oförglömligt, kul och något smutsigt. Varje lag består av fem ytterspelare, målvakt samt obegränsat antal avbytare. Speltiden är 2 gånger 10 minuter. Det låter kanske kort, men efter en stund när orken är slut och mjölksyran bränner, kan det kännas som en evighet.

Regler
Reglerna för Swampsoccer liknar de för vanlig fotboll. Det finns dock en del regler som gör Swampsoccer ”lite eljest”. Här nedan ser du ett axplock. Spel med bar underkropp, är till exempel inte tillåtet. Och då undrar man förstås varför den regeln har kommit till…

• Det är tillåtet med humoristisk klädsel. Lagtillhörigheten ska dock tydligt framgå.
• Spel med bar över- eller underkropp är inte tillåtet.
• Skor med dubbar är inte tillåtna.
• Skor utan skor är inte tillåtet, det duger inte med tejpade fötter.
• Ingen offside.
• Hörnor och Frisparkar får gå direkt i mål och skjuts med handhållen boll.
• Straffspark skjuts också med handhållen boll.
• Inkast kan kastas eller sparkas med bollen i händerna. Inkast får ej gå direkt i mål.
• Domaren har rätt att avvisa lag som uppträder osportsligt eller olämpligt.
• Det finns tre olika domarkort. Gult kort, Rött kort och Jävligt Rött kort.
• Tacklingar är tillåtna efter storlek. Att tackla en mindre motståndare är fegt.
• Att att springa bredvid planen för att vinna mark är inte tillåtet.

och den viktigaste regeln. Ha kul. Lag som inte har kul är inte tillåtna

Anmäl ett lag eller kom förbi den 5-6 juli för att titta och delta i folkfesten utanför planen.

Text och foto: Roland Nilsson

Dela artikeln...
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter