Storumans sommarcaféer

Med naturen runt knuten är kombinationen av traditionellt svenskt fika och lite matkultur en given framgång varje sommar

Med naturen runt knuten är kombinationen av traditionellt svenskt fika, lite matkultur och sommarlovsentreprenörer en given framgång varje sommar. Sommarcaféerna i Storuman ger plats för en skön stund i vackra omgivningar.

Hembygdsgården ligger på Kåtaholmen som är en av Luspholmarna i Storuman, den ligger naturskönt omgivet av vatten. Höga tallar ramar in den gamla timrade gården som andas avslappnad atmosfär. Vad de gamla timmerstockarna i husets väggar har för historier att berätta vet nog väldigt få. De har sett så många människor komma och gå, de har förmodligen upplevt både skratt och gråt har stått pall för moder naturs humör i så många vintrar och så många somrar har dom badat i solsken, år ut och år in.

För att ta dig till Hembygdsgården åker du ut ur centrala Storuman och även om samhället är litet och inte alls en jäktande ort, så blir det en ny nivå av avslappning av åka den korta men slingrande vägen längs vattnet. Tallarna reser sig höga och holmarna ute på sjön Storuman visar sig framför. Ser man dem ovanifrån eller på en karta syns den smala vägen, en större ö längst ut och däremellan ett flertal små öar. Liksom kaksmulor på ett bord har de spritts ut i ett samlat men osymmetriskt mönster, precis som naturen ofta gör. Oordning men ändå precis som det ska vara.

Du kan med fördel färdas den korta biten ut till Hembygdsgården till fots eller på cykel. Det går så klart också att köra bil på vägen som inte är mycket trafikerad. Du kommer passera en hängbro med bara en fil, inga mötande bilar ryms där och snart är du framme.

Om du kommer när det är öppet och finns hembakt fika färskt och redo att avnjutas så missa inte det nybakta tunnbrödet. Bara doften ger en hint om att smaklökarna kommer få dansa och dessutom får du ta del av ett svenskt matkulturarv. Genom tiderna har traditionen av att baka tunnbröd varit en självklar aktivitet i hela Västerbotten och så även i Storuman. Vana händer blandar få och enkla ingredienser, veden brinner i ugnen så lågorna stryker utmed sidorna och degklumparna kavlas till tunna bröd som gräddas snabbt i den heta stenugnen. Ta ut, borsta av överflödigt mjöl, låt svalna, bred på en klick riktigt smör och sedan: en sensation av smaker.

bred på en klick riktigt smör och sedan: en sensation av smaker

Så enkelt men så fantastiskt, otroligt gott. Fler superlativ är egentligen nödvändiga i det här sammanhanget men upplevelsen slår alla beskrivningar i världen. Det är lätt att njuta av en stund på hembygdsgården och inget kan gå fel när ingredienser såsom fin natur, trevliga människor, en gnutta kulturhistoria och gott fika blandas ihop på en och samma plats.

Sommarcaféet högst upp vid Utsikten i Storuman, namnet skvallrar redan där om en hel del. Det är öppet vid olika tillfällen under året, främst under juli månad och drivs av Alma Ludvigsson 17 år som för femte året  själv bakar, serverar och står för helheten på caféet.

Det ligger högt upp på en bergsknalle och från caféet och på dess veranda har du, som alltid i Storuman, nära till naturen. Skogen med dess träd, mossor och stenar ligger alldeles bredvid och den branta vägen upp kantas av skog. Väl uppe har du, som namnet avslöjar, utsikt i flera mil västerut mot norska gränsen. Vid klart väder ser du även fjällen i Hemavan Tärnaby och självklart närområdet såsom Luspholmarna i sjön med samma namn som byn: Storuman.

Vägen upp till Utsikten berättar också en historia i sig. Den heter Björn Ferrys väg efter skidskytten Björn Ferry som kommer från Storuman och fortfarande bor och verkar här. Här brukade han ofta ses på rullskidor uppför backen, allt för att förbereda sig på bästa sätt inför kampen med övriga skidskytteeliten. Om du inte råkar vara en rullskidåkare kan du ta en stärkande promenad eller köra bil till caféet.

Alma som driver caféet gör det för femte året i rad och hon hälsar alla besökare varmt välkomna upp till toppen.

Text: Gina Gustafsson

Dela artikeln...
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter