Storuman – en kulturfylld upplevelse

Kultur i Storuman

En kulturfylld upplevelse

Här finns en variation av aktiviteter och upplevelser och det finns alltid något att göra. Tillbringa tid i skidspår eller en löptur efter stigar och vägar, jaga eller plocka bär i skogen är en del av det vårt kulturella utbud erbjuder.

Kultur är ett brett begrepp. I Storuman finns kultur i många olika former, förutom varierade möjligheter till rörelse, jakt, fiske och skog erbjuder platsen hantverk, konst, film, musik, teater, lokal historia med berättelser, byggnader och besöksmål av olika slag. Att kommunen dessutom är en samisk förvaltningskommun där stor del av befolkningen har sina rötter i den samiska historien gör att kulturbegreppet spänner över flera strängar.

Musik & teater

Storumans Musik och teaterförening har täta samarbeten med bland annat Norrlandsoperan och kan därigenom presentera många högklassiga musikaliska äventyr med artister, band och orkestrar i olika genrer.

Till Musik och teaterföreningens facebook»

 

KulturAkademin

Den lokala musikskolan Kulturakademin har många inriktningar på den kulturella arenan, Kulturakademin har fostrat många ungdomar i en värld fylld av rikedomar inom musik, film, dans och cirkusskola. Kulturakademin har ständigt nya projekt och aktiviteter på gång som skänker glädje åt ortsbor och besökare i närområdet. Kulturakademiens föreställningar är professionellt utförda och värda ett besök när du är i området. 

Kulturakademins facebook»

 

 

Storumans Kommunbibliotek

Kommunbiblioteket finns i centrala Storuman. Det sägs att du ska läsa böcker för att minska stress och förbättra hjärnkapaciteten – bibliotekets interiör är avstressande och inspirerande. Biblioteksbyggnaden uppfördes som hotell för järnvägsresenärer 1923. År 1980 blev hotellet, bibliotek och byggnaden K-märktes. Här kan du låna böcker, läsa tidningar och se utställningar. Det finns även möjlighet att låna gästdator och få tillgång till trådlöst internet

Aejlies

Det samiska centrumet Aejlies har kommit till för att stärka det lokala samiska samhället, tanken är att utveckla Tärnabygden och tillvarata det samiska kulturarvet. Målet är att verka som en samisk mötesplats och kreativ hub, med ett museum och har stor betydelse som besöksmål.  Det samiska är Tärnas grundstomme och ursprung och samiska livet och språket var norm i området fram till början av 1900-talet.  

Folkets hus

Storumans Folkets Hus visas aktuella biofilmer. Lokalerna används även till teater och musikföreställningar som sätts upp i bio – eller danssalongen. Folkets Hus är tillgänglighetsanpassat med lokaler som passar för olika aktiviteter. I danssalongen finns möjlighet att använda servering och kök. I biosalongen kan man få avnjuta musik, föreställningar av olika slag samt filmvisningar. Filmprogrammet läggs ut på den lokala facebooksidan, där även information om kommande föreställningar presenteras.