Storuman Forever - forever

Björn & Heidi och målet om en fossilfri framtid

De före detta idrottarna Heidi Andersson och Björn Ferry har gjort ett stort avtryck i Sverige med TV-serien Storuman Forever som visades i SVT under våren 2018. Numera är de lika kända för sitt miljöengagemang som för sina tidigare elitkarriärer inom armbrytning och skidskytte. Heidi är flerfaldig världsmästare och Björn har bland annat ett individuellt OS-guld från Vancouver på sina meritlistor.

Både Björn och Heidi är barnfödda i Storuman, Heidi kommer från den lilla byn Ensamheten en mil utanför samhället. Och bägge två har bott kvar i Storuman under sina respektive elitidrottskarriärer. De gifte sig 2006 och har nu sönerna Dante och Simon tillsammans. Efter idrottskarriären har de valt att visa vägen mot ett fossilfritt samhälle. Både genom opinionsbildning och sina personliga val.

Det är en stor utmaning, men ingen uppoffring. Att bli fossilfria och planetskötare är något alla förr eller senare måste bli för att vi ska kunna säkerställa mänskligt liv i framtiden, säger Heidi.

Fossilfri 2025

Elitidrottare sätter upp tydliga mål, det är dit de ska. Något som är nödvändigt för att lyckas. Det verkar som paret jobbar på samma sätt med sitt miljöengagemang. Deras vision är att bli fossilfria till år 2025. Med fossilfri menar de att utesluta olja, kol och fossilgas ur sina liv.

– Visst är det så, tydliga mål hjälper mycket. Och för Heidis del är det inte konstigt att sätta upp miljömål och vilja ta hela världen i sin famn, säger Björn.

– Hon har det i blodet och är uppväxt med miljötänk och diskussioner i Ensamheten. Men för min del var det nytt. Jag har däremot alltid varit samhällsintresserad och vill vara med att skapa en bra värld att leva i. Och i en bra värld spelar miljön en stor roll – eller hur? Sedan vill jag utvecklas, ha frihet och ha roligt.

Det sägs att man blir lycklig om man lever efter sina värderingar, det har vi tagit fasta på, säger Björn.

Under klimatmötet i Paris 2015 satte världens länder målet att hålla den globala temperaturökningen under två grader, helst maximalt 1,5 grader. Det innebär att alla måste minska sina utsläpp med i snitt sju procent per år.

– Det är inget omöjligt mål. Men inga toppmöten eller regeringar kan fixa det här. Det är vanligt folk som kan göra jobbet. Därför vi valt att börja, i ett försök att visa vägen för andra hur detta kan gå till rent praktiskt. Det är tanken bakom #fossilfri2025, säger Heidi.

Storuman Forever

Under våren 2018 visade SVT Storuman Forever, ett program som tog upp miljöfrågan på ett helt nytt sätt. Heidi och Björn vill få med sig sin hemort Storuman och göra den fossilfri och intresserad av miljöfrågor. Programmet tar ner den globala ödesfrågan på lokal nivå, och visar den utifrån olika Storumanbors perspektiv. Med vackert bildspråk, kärlek och värme skildras flera personligheter och deras tankar om klimat- och miljövänliga åtgärder. Både för och emot.

Aftonbladet skriver ”Storuman Forever tar klimatfrågan in i vardagen på ett fullkomligt strålande sätt.” Och mediernas egen media, Medievärlden, beskriver programmet som SVT:s revansch med bravur. ”Det är ett program som i sin enkelhet är genialt.”

Att inkludera många andra i programmet visade sig vara ett lyckat koncept. Det togs emot positivt både lokalt och runt omkring i landet. Forskare, politiker, privatpersoner och kommuner har hört av sig för att prata engagemang och framtidsarbete.

– Vi hoppades att programmet skulle starta diskussioner, ge medvetande och få folk att göra något på eget initiativ. Det tror vi att vi har lyckats med. Miljöansvar är inget som myndigheter kan släppa ner ovanifrån, det är ett ansvar som alla måste ta, säger Björn.

– Och det är möjligt. Om vanligt folk tar täten då måste politiken följa med, avslutar Heidi.

Med Storuman Forever i färskt minne besöker vi Björns föräldrahem på Strandvägen i Storuman, ett hus som Heidi och Björn kommer att ta över i framtiden. Här är nästa steg i fossilfrihetsarbetet i full gång. Solceller för egen elproduktion håller på att monteras i en södersluttning ner mot Umeälven. Det är nog en av Sveriges vackraste installationer, med utsikt över sjön Storuman och Germansberget.

Text: Roland Nilsson
Foto: Roland Nilsson och Andreas Johansson

Dela artikeln...
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
FAKTARUTA

Heidi Andersson
Född: 1981
Idrottsliga meriter: Elvafaldig världsmästarinna i armbrytning:
2014Vilnius, Litauen -65kg (hö och vä)2011 – Almaty, Kazakstan -70kg (hö) • 2010 – Mesquite, Nevada, LasVegas -70kg (vä) • 2009 – Rosolina Di Mare, Italien -65kg (hö) • 2008 – Kelowna, Canada, -60kg (hö) • 2004 – Durban, Sydafrika, -65kg (hö) • 2003 – Ottawa, Kanada, -65kg (hö) • 2002 – Springfield, USA, -60kg (hö) • 2000 – Rovaniemi; Finland, -60kg (hö) • 1999 – Tokyo, Japan, -60kg (hö)

Övrigt: Medverkade som programledare för SVT:s barnprogram Miljöhjältarna i fem säsonger.

Björn Ferry
Född: 1978
Idrottsliga meriter: OS-guld Vancouver 2010 • VM-silver masstart Ruhpolding 2012 • Sju segrar i världscupen, tjugotvå pallplatser • Sveriges mest framgångsrika manliga skidskytt genom tiderna.
Utmärkelser: H.M. Konungens medalj (2010) • IBU Medal of Honor in Silver (2014) • Årets prestation på idrottsgalan 2011, för OS-guld jaktstart Vancouver • Årets lag på idrottsgalan 2008, för VM-guld mixstafett Antholz 2007 • Årets Vildman (2007) • Årets Västerbottning (2010) • Invald i skidskytteförbundets ”hall of fame” 2015.

Övrigt: Författare till två böcker. Ferry Food och Ferry tales.

 

Dela artikeln...
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter