Upptäck Storuman Lapland med Inlandsbanan

Inlandsbanan – ett äventyr på spåret

Att långsamt tuffa fram på räls genom norra Sveriges inland och trollbindas av de omväxlande och vackra naturscenerna, där spåren drar fram i andlöst vacker miljö är ett tilltalande semesteralternativ inför sommaren. Inlandsbanan – ”det långsamma tåget genom Norrland” erbjuder en unik upplevelse då man under två dagar korsar resan norra Sverige från Mora till Gällivare som bjuder på stilla naturunderhållning där resenären blir en del av den långsamt föränderliga landskapsbilden. 

På resan utforskar Inlandsbanan Norrlands inland – en för många fortfarande okänd del av Sverige. I en tid då ”svemester” – alltså resor innanför Sveriges gränser – blir allt mer populärt, är den här regionen ett måste att se på nära håll. Under den 130 mil långa resan korsar Inlandsbanan Sveriges djupa skogsregioner i norr, där flöden av tall, björk och gran avbryts av klara, spegelblanka insjöar och vilda forsar. Som final i slutet passerar resan dessutom världsarvet Laponia i Gällivare och Jokkmokk, kantad av myrar, glaciärer och fjällmassiv.

För den som vill se naturscener som skulle platsa i vilket naturprogram som helst på nära håll, ger Inlandsbanan en parkettplats till de mest makalösa miljöerna, där man tuffar fram i långsam hastighet under resan. Inlandsbanan är en upplevelse för den som vill få god tid att se naturmiljöer på djupet och som tycker att resan i sig är en del av målet. Tåget stannar stundtals för att låta resenärer fotografera dimsvepta tjärnar, älvar och vida utsikter över skogar. Här får resenärer, i långsamt tempo, följa vårens och sommarens framfart över Sverige. För den som i första hand vill se just älgar och djurliv ges goda förutsättningar utmed Inlandsbanan, eftersom järnvägsspåret följer längs den led där älgar i tusentals år har vandrat mot betesmarkerna i norr. Utmed färden genom Ångermanland passerar järnvägen även de vattenområden där älgarna årligen simmar över. Förutom att följa i älgarnas spår korsar Inlandsbanan dessutom inlandets stora renmarker, där tåget ibland stannar upp för korsande renflockar. Här skapas möjligheten att se djurlivet i realtid, men den här gången som en interaktiv del av händelseförloppen.

Ljudet av fåglar, smältande isar och susande vindar kommer att få många att återupptäcka tjusningen i det långsamma väntandet. Det finns en särskild glädje i en långsam resa mot målet när den kantas av fängslande naturlandskap. För den som vill uppleva de långsamma upplevelserna genom en fönsterruta, väntar Inlandsbanan i sommar.