Upptäck Storuman Lapland med Inlandsbanan

Inlandsbanan – ett äventyr på spåret

Under våren trollbinds en miljon tittare av de långsamma naturscenerna, där våren och sommaren långsamt fortskred i andlöst vackra miljöer i tv-programmet Den stora älgvandringen. För den som vill uppleva de stilla scenerna på plats känns få semesteralternativ inför sommaren lika tilltalande och ”i tiden” som Inlandsbanan – ”det långsamma tåget genom Norrland”. Under två dagar korsar resan norra Sverige från Mora till Gällivare och bjuder på stilla naturunderhållning där resenären blir en del av den långsamt föränderliga landskapsbilden.

Precis som TV-sändningen utforskar Inlandsbanan Norrlands inland – en för många fortfarande okänd del av Sverige. I en tid då ”svemester” – alltså resor innanför Sveriges gränser – blir allt mer populärt, är den här regionen ett måste att se på nära håll. Under den 130 mil långa resan korsar Inlandsbanan Sveriges djupa skogsregioner i norr, där flöden av tall, björk och gran avbryts av klara, spegelblanka insjöar och vilda forsar. Som final i slutet passerar resan dessutom världsarvet Laponia i Gällivare och Jokkmokk, kantad av myrar, glaciärer och fjällmassiv. För den som vill se naturscenerna från ”Den stora älgvandringen” på nära håll ger Inlandsbanan en parkettplats till de mest makalösa miljöerna.

Parallellen till ”Den stora älgvandringen” blir även klar när man ser till den långsamma hastigheten under resan. Inlandsbanan är en upplevelse för den som vill få god tid att se naturmiljöer på djupet och som tycker att resan i sig är till målet. Tåget stannar stundtals för att låta resenärer fotografera dimsvepta tjärnar, älvar och vida utsikter över skogar. Precis som i SVT:s slow-TV- satsning får resenärer här, i långsamt tempo, följa vårens och sommarens framfart över Sverige. För den som i första hand vill se just älgar och djurliv ges goda förutsättningar utmed Inlandsbanan, eftersom järnvägsspåret följer längs den led där älgar i tusentals år har vandrat mot betesmarkerna i norr. Utmed färden genom Ångermanland passerar järnvägen även de vattenområden där älgarna årligen simmar över, och som är huvudscen för vårens TV-dramaturgi. Förutom att följa i älgarnas spår korsar Inlandsbanan dessutom inlandets stora renmarker, där tåget ibland stannar upp för korsande renflockar. Här skapas möjligheten att se djurlivet i realtid, men den här gången som en interaktiv del av händelseförloppen.

Ljudet av fåglar, smältande isar och susande vindar i ”Den Stora Älgvandringen” kommer att få många att återupptäcka tjusningen i det långsamma väntandet. Det finns en särskild glädje i en långsam resa mot målet när den kantas av fängslande naturlandskap. För den som vill uppleva de långsamma upplevelserna genom en fönsterruta efter att sändningarna i TV-rutan har avslutats väntar Inlandsbanan i sommar.