Om Storuman

Välkommen!

Storuman är vattnets, naturens och skogarnas kommun. Upptäck områden utanför tätorten, gärna till fots, med cykel eller bil. Här finns massor att upptäcka på egen hand. Orten uppkallades efter sjön Storuman i samband med att den blev järnvägsknutpunkt. Den ursprungliga byn hette Luspen, vilket kommer av ett samiskt ord för sjöutlopp eller forsnacke.

Storuman är platsen där människor och vägar möts. Det är här du finner porten till fjällvärlden och nyckeln till Lapplands Hjärta. Storuman ligger vackert inbäddad i hjärtat av trollska skogslandskap och vidunderliga fjällområden.

Fisket är fantastiskt. I Storumans kommun finns mer än 2 400 sjöar och Umeå älven som ger oändliga möjligheter för fiske och frilu sliv. För den som väljer att ge sig ut själv eller anlita en professionell guide är utbudet av fiske stort och nära tillgängligt. Några av vattendragen hittar du inom 500m från järnvägs stationen, vilket är perfekt för dig som reser med Inlandsbanan.

Fakta om Storumans kommun

Har 5 950 invånare

Har ca 14 850 renar, flera samebyar och är en samisk förvaltningskommun

Är 75 kvadratmil stor (nästan lika stor som hela skaraborgslän)

Är en av hållplatserna längs Inlandsbanan

Har snö från oktober till maj

Producerar 33gr mer elkraft än vi förbrukar

Har norra Sveriges största skidort: Hemavan Tärnaby

Storuman är Sveriges tredje djupaste sjö

Har Sveriges största träkyrka

Evenemang

29 juni – 1 juli
Storumandagarna

30 juni
Dansgalan

6-7 juli
Swampsoccer

22 september
Skörde- marknad och höstfest

Topp 3 besöksmål

Utsikten, Hembygdsgården på Luspholmarna och Stensele Kyrka.

Dessa besöksmål ligger inom 1,2 km – 5 km från järnvägs- stationen vilket gör att de passar bra för dig som reser med Inlandsbanan. De kan nås gående eller varför inte hyra cykel.