Barktäkter, fångstgropar och Storfallet längs Gardsjöbäcken.
Barktäkter är en lämningstyp och resultatet av att Samer tidigt skördat innerbarken av tall. De visste att bark var nyttigt , modern forskning visar att innerbarken innehåller både stärkelse och mineraler, framförallt kalcium. Barken krossades till flingor som ströddes över kött och fisksoppor där de hade en förtjockande effekt. Under våren är innerbarken särskilt välsmakande och innehåller mer socker än under övriga året.
I samband med en granskning av området längs Gardsjöbäcken 2017 påträffade Erik Sandén; Västerbottens museum, ovanligt många samiska barktäkter på östra sidan av Gardsjöbäcken. Arkeologer från Västerbottens museum, Skogsstyrelsen och skogsmuseet har besökt området vid två tillfällen och registrerat närmare 50 barktäkter inom en 2,3km lång sträcka längs Gardsjöbäckens östra sida vilket är unikt. Fynden är daterade till att ha gjorts i omgångar under perioden mellan år 1677 och 1804. Området ingick då i Tjuvekelis, ett område med tre Lappskatteland där det aktuella området i Gardsjöbäcken var en del av Lappskattelandet Gardejaur (Gardsjönäs).
Gardejaur intresseförening ser som sin uppgift att upplysa och informera om dessa fynd i syfte att främja områdets skogssamiska historia.
Det går bra att göra en vandring längs östra sidan av Gardsjöbäcken och själv uppleva fornlämningarna av barktäkter som samer i svunnen tid skördat (se kartan). Ett fångstgropssystem finns även på den östra sidans nedre del. Om man åker mot Gardsjönäs från E12:an längs vägen som går på Gardsjöbäckens västra sida går kan man nå det natursköna Storfallet på ett enkelt sätt. Ett par hundra meter upp efter den vägen finns en liten parkering där man kan stanna med bil och gå 400m till fallet vid Gardsjöbäcken där det finns vindskydd och eldstad. (se karta).
Gardsjöbäcken och det markerade områdena på kartan kan även nås om man fortsätter mot Gardsjönäs och vid fyrvägskorsningen åker mot Sorsele. Där når man den norra bron över Gardsjöbäcken där parkering och rastplats finns. Barktäkterna nås enklast från denna rastplats.