Sjön Storuman är Sveriges tredje djupaste sjö efter Hornavan och Torne Träsk. Det konstaterades när man upptäckte en plats på sjön, precis utanför den lilla byn Långbäck nordväst om Strömsund där största djupet är hela 148 meter.

Storumans sjöyta under sommartid är ca 180 kvadratkilometer. Sjövägen från Storuman i sydost till ”Innerste sjön” vid Umnäs i nordväst är cirka 40 distansminuter vilket betyder 7,4 landmil. Den seglingsfria höjden på denna sträcka begränsas av en kraftledning på 10 meters höjd vid Ankarsund. Storuman har 226 öar med en sammanlagd landyta om cirka 7 kvadratkilometer enligt båtklubbens hemsida.

Att ta sig ut på sjön med båt är en fin upplevelse och ett fritidsintresse som många ortsbor och besökare gärna ägnar sig åt under sommartid. Att fiska, bada, leka och fricampa i naturen med hjälp av båt, är avkopplande och kan även vara lite av ett spännande äventyr då du kommer naturen väldigt nära.

När man vistas i Storuman på berget vid Utsikten ser man långt upp över sjön Storuman, ända upp till fjällvärlden. Längs hela sjön finns många möjligheter till strandhugg på öar och stränder med många fina sandstränder som man kan få ha helt för sig själv.

Storumans Båtklubb har tagit fram sjökort för den intresserade som vill utforska området från vattensidan. På sjön finns det allt från små båtar med ”aktersnurra” till lite större, övernattningsbara båtar. Det finns även båtar att hyra på till exempel SB Turism, Stensele Bemanning AB och Fiskehörnan. För den som vill ha en lite mer stilla och rofylld naturupplevelse finns kajak och SUP-brädor att hyra på Storumans Camping.

En stund med lugnt sjöliv och att glida fram i en båt på vattnet är livskvalitet. Packa fikasäcken, ladda termosen med kaffe, kanske en korv att grilla, krysstidningen i korgen och en filt att sitta på. Glöm inte flytväst och fiskespöet i handen. Det här är sommarlivet!