I slutet av arbetsveckan är trafiken tät på E12:an när många skoteråkare far upp till fjällen i Hemavan Tärnaby för att köra skoter. Vi som bor i #storumanlapland vet att det finns minst lika fina leder i kommunens östra del och det är väl värt att stanna till här med skotern ett par dagar.

Sollidens skoterklubb är en av flera skoterklubbar som lägger ner många ideella timmar för att hålla lederna i toppskick. I kommunens östra delar finns cirka 890 km skoterleder som nyttjas framförallt av lokalbefolkningen. Turisterna har bråttom upp till fjällen men där är lederna betydligt mer trafikerade och konkurrensen om den orörda pudersnön hårdare.

Här i Storuman Lapland får du gott om plats på lederna och det finns bra chans att hitta fin snö som ingen åkt på. Skoterklubbarna stakar och skyltar under säsongen så att det är lätt att hitta över sjöarna och genom skogarna. Du kommer snabbt ut i den riktigt djupa skogen och får njuta av vildmarken

Det är trevligt och socialt att ha ett utflyktsmål med skotern och komma ut och träffa folk.

Under vintern arrangerar Sollidens skoterklubb flera aktiviteter för skoterklubbens medlemmar men som också är öppna för allmänheten att vara med på. I den nybyggda klubbstugan Volvobäckskojan, som finansierats med hjälp av bygdeavgiftsmedel, kan man hålla enklare serveringar och tillställningar. Stugan går även att nå från bilvägen för den som vill vara med utan att köra skoter.

– Det är trevligt och socialt att ha ett utflyktsmål med skotern och komma ut och träffa folk, vi försöker bidra till att det händer saker utomhus under våren och skoterleder fyller ju en viktig funktion för friluftslivet säger Jimmy Lindberg, ordförande i Sollidens skoterklubb.

Längs med skoterlederna i #storumanlapland finns många bra och lättillgängliga sjöar för den som uppskattar vinterfiske. Utrustningen för vinterfiske fixar du på Fiskehörnan som har allt du behöver och inte visste att du behöver för din fiske- och skoterutflykt.

Följ skoterklubbarna på facebook för löpande uppdateringar lederna.

Sollidens skoterklubb

Gunnarns skoterklubb

Storumans skoterledsklubb

Slussfors skoterklubb