Förra helgen provade vi Kyrkberget och spanade då på avstånd in berget på andra sidan Strömsundsviken, som är mindre känt men minst lika väl värt ett besök. Den ambitiöse hinner båda topparna på en dag och får då en härlig roadtrip genom några av Storuman Laplands små fina byar som en bonus.

På kartor heter berget Laisot men i folkmun är gården och berget känt som Laisok. Du kör längs den slingriga grusvägen genom byarna Norra Umstrand och Långbäck. När skylten ”Här slutar allmän väg” dyker upp fortsätter du tills skogen öppnar sig och du kommer fram till Laisokgården.

Anläggningen med flera hus, brygga, grillstuga och blomsterängar ägs av Svenska kyrkan. Här har många Storumanbarn och ungdomar varit på sommarläger och fiskat, badat, spelat fotboll och haft sommarlovsupplevelser som skapat minnen för livet. Idyllen som varit bebodd i hundratals år rymmer också många historier och udda människoöden.

Vi har till exempel ett bröllop mellan Sara, 27 år och en man så gammal att han var tvungen att stöttas upp med hjälp av två andra män, innan han kort efter vigseln dog och lämnade Sara som änka på gården. Hon anställde då Finn Brinken som dräng. Han hade en historia av att vara statslös efter att han trodde sig slagit ihjäl sin styvfar i Vasa i Finland och levt hela livet på flykt efter mordet. När han varit borta från Laisok smög han alltid först upp på berget för att se att ingen främling kommit dit innan han vågade sig hem igen.

Sara var enögd efter en olycka med saltfisk då hon fick varm saltlake i ögat. De här två intressanta personligheterna levde och brukade jorden på Laisok bland annat med hjälp av islandshästen Tobias. Rykten säger att Finn Brinkens ande lever kvar på platsen, kanske är det han som är ”Laisokgubben” som skolbarnen hört om på sommarläger genom åren.

Det tar cirka 10-15 minuter att vandra upp på berget i Finn Brinkens fotspår och väl uppe har du en magnifik utsikt mot Kyrkberget och Uman som breder ut sig mellan bergen. Vi hörde göken som ekade över den för dagen spegelblanka sjön. I området ska det finnas gott om både lodjur och järv. En varmare dag rekommenderar vi att du tar med badkläderna för ett dopp i det kristallklara vattnet nedanför.

Gården Laisok går att hyra för privatpersoner eller föreningar för den som vill ha ett annorlunda evenemang på en plats full av intressant kultur och historia.