I anslutning till Badsjön mitt i Storumans samhälle finns två mindre dammar som under alla år varit rika på fågelliv. Förr om åren hölls ankor, gräsänder och svanar inhägnade under sommartid i en av dammarna. under vintern fick fåglarna bo i en liten timrad stuga som tidigare använts som tvättstuga anlagd av SJ och den lilla stugan finns kvar än idag.

För många barn och unga som växte upp i Storuman under 1960-1970-talet var det ett nöje att ta med lite bröd och cykla ner till ankdammen för att mata fåglarna. Idag hålls inga fåglar i fångenskap på området men våra bevingade vänner besöker området än idag.

År 2018 dök det upp en liten flytande miniatyr i dammen närmast Vallnäsvägen, miniatyren var en kopia av en känd byggnad på orten, Storumans kommunhus. Huset är kommunens administrativa centrum och byggdes år 1950. Människor undrade och gissningarna var många gällande vem som gjort hantverket, utsökt utfört och placerat det mitt i dammen.

Det visade sig att hantverkaren till den utsökta lilla miniatyren, hette Arne Backlund som tillverkat det lilla huset med tanke att sjöfåglarna skulle ha någonstans att bo. Med hjälp av originalritningar från Storumans kommun ägnade han en hel vinter till att bygga ihop det 80 centimeter långa och 40 centimeter breda huset med alla små detaljer som visar en fin exakt kopia av originalet.

Under följande vinter så byggde Arne även en miniatyr av Stensele kyrka som sedan juni 2019 också flyter på dammen bredvid det lilla kommunhuset. Ett mycket fint hantverk som uppskattas av både besökare och invånare på orten. Arne blev sjuk och gick bort senare under hösten och det blev inte några fler byggen. De små husen är fina minnen av en duktig hantverkare och ett trevligt inslag i utemiljön runt i Badsjön.