På bekvämt avstånd från Storumans samhälle ligger Umanbacken. Med hundra procent natursnö bjuder anläggningen på varierad och familjevänlig åkning i flera nedfarter. Umanbacken har i Storuman blivit ett fint alternativ till fritidsgård för byns barn och ungdomar där man träffar sina vänner, övar på tricks med skidor eller bräda och njuter av alpin skidåkning i vardagslivet.

Till Umanbacken går det också fint att köra skoter. Om du följer ”ringleden” som går runt Storumans samhälle kan du vika av på skoterspåret som fortsätter upp mot Umanbacken i anslutning till där skoterleden passerar bilvägen upp. I området runt slalombacken finns också flera mil längdspår så här går det att ha en komplett och prisvärd vintersemester för den som vill ha nära till all service i centrum med varierade vinteraktiviteter.

Umanbacken är föreningsdriven och bygger på ideellt arbete under helgerna då Storumans eldsjälar och barnfamiljer hjälps åt att bemanna liften och fikastugan. Det finns möjlighet att ha med eget fika och elda på någon av grillplatserna. Liften fick till säsongen 2022 en ny wire för att bli mer driftsäker.

– I samarbete med kommunen har vi haft möjlighet att byta wiren i liften samt genomföra service på anläggningen i övrigt. Inför säsong fanns ett flertal frågetecken kring möjligheter till öppethållande men det har löst sig på ett bra sätt genom många engagerat sig och genom nämnda samverkan med kommunen, berättar Patrik Nilsson, ledamot i föreningens styrelse.

Den något snöfattiga försäsongen har varit en utmaning i år, men så fort det vita guldet återkommer blir det full fart i backen igen.

– Planen är att hålla öppet som vanligt, måndag till torsdag 17:30-20:30 samt lördag söndag 11-30-15:30. Just nu är det den begränsade snötillgången som är problematisk men vi får hoppas det löser sig snart. Vi hoppas alla som vill ska känna sig välkomna till vår nära och roliga backe mitt i Storuman, säger Patrik Nilsson.

Det går också att åka skidor från toppen ner till Utsikten när det är öppet i fikastugan och sen glida smidigt tillbaka ner till nästa åk. Missa inte att njuta av utsikten både från Utsikten, men också från toppen av backen. Att stå på toppen av backen när januarisolens första bleka strålar når över horisonten är en härlig naturupplevelse! Under vårvintern i mer normala tider är backen en populär plats för olika evenemang och det går bra att hyra backen för andra privatpersoner eller föreningar.