Under några klara fina kvällar har det varit fina förutsättningar för att se norrsken. När det är riktigt starkt räcker det med att öppna dörren och spana ut mot himlen, men vill du se det lite bättre behövver du ge sig iväg bort från gatubelysningen en bit. Men här i Storuman Lapland behöver du inte ge dig ut i vildmarken, vi har lyxne att kunna njuta av norrsken på fina platser nära samhället. 

För den som är intresserad rekommenderar vi:

– Följ sidan Norrsken på facebook för dagsfärska uppdateringar.

– Använd en app, till exempel ”Aurora” eller ”Aurora Alerts”.

– Ha koll på väderprognosen.

Vissa kvällar visar apparna på dåliga chanser och det kan ändå bli bra norrsken. Andra kvällar visar det på fantastiska chanser men det blir ändå ingenting. Är vädret klart till halvklart är det alltid värt att ta sig ut för att spana lite.

Du behöver något att ställa kameran på, helst ett stativ. Det går att fota norrsken med de nyare mobilkamerorna men med en systemkamera har du fler möjligheter att ställa in slutartid, bländare och ISO. Fotografera på manuellt fokus och ställ gärna in fokus hemma innan du ger dig ut i mörkret. Väl ute kan det vara svårt att hitta något ljust att fokusera på och då blir det svårare att få bra bilder.

När du ska ut och spana är det suveränt att ha en bra pannlampa med dig så att du lätt kan ta dig fram till en riktigt mörk plats. Låt ögonen vänja sig vid mörkret, ser du ingenting grönt kan det vara lite ”silverskimrande”. Prova med kameran, den är mycket mer ljuskänslig än ögat.

Under den här tiden innan det är is och snö på sjöarna är det effektfullt att spana på norrsken vid en sjö för att se speglingarna i vattnet. Här i Storuman Lapland har vi många fina platser nära samhället där du kan se norrsken. Fyll en termos med något gott att dricka, ladda kameran och pannlampan och ge dig ut i mörkret!